Instrumental Soloists Ensemble ‘Philarmonia’

Alle leden van dit ensemble werken al meer dan 20 jaar samen met dirigent Marcel Verhoeff in het voormalige Moscow Festival Ensemble. Dit uitmuntende, professionele, gezelschap bestaat uit laureaten die met veel plezier en liefde voor hun vak samenspelen. Velen van hen doceren aan de meest vooraanstaande instituten te Moskou, geven soloconcerten en worden zeer regelmatig gevraagd als solist bij de grote symfonieorkesten in Rusland. De leider van het ensemble, Valery Elchik arrangeert en componeert ook veel. Samen met Marcel Verhoeff arrangeert hij speciaal voor het koor geschreven arrangementen. Het ensemble heeft ook opgetreden voor Patriarch Kyrill, de Russische presidenten Medvedev en Poetin. Het Instrumental Soloists Ensemble ‘Philarmonia’ heeft een intense samenwerking met het Don KosakenChor Russland en dirigent Marcel N. Verhoeff.

Valery Elchik

Balalaika & Leider Ensemble

Sergey Chuchupalov

Basbalalaika

Sergey Lukin

Domra

Alexander Marchaikovsky

Balalaika

Yuri Sidorov

Bayan

Anton Zhukov

Altbalalaika

Russische instrumenten

Russische instrumenten De geschiedenis van de typisch Russische instrumenten gaat ver terug. De beroemde balladenzanger Boyan zong zijn liederen onder begeleiding van een Psalter. De Psalter is het oudste Russische instrument. Het heeft iets van een harp en een citer en zijn vorm herinnert aan de vleugel van een vogel. Een later ontwikkeld type – de Gusli – heeft wat vorm betreft meer gelijkenis met een kleine tafel. De Gusli wordt nu nog veel gebruikt.

Domra

De Domra heeft een buikvorming lichaam en een lange hals. het genoot een bijzondere populariteit bij de toneelspelers en muzikanten. De kerk echter had grote bezwaren tegen dit instrument en vele gelovigen werden hun instrument ontnomen waarna ze verbrand werden. De legende wil dat een zekere instrumentenbouwer een instrument ontwikkelde waarvan het lichaam niet rond was maar driehoekig. Zo zou de Balalaika ontstaan zijn, om de kerk te misleiden.

Bayan

De Bayan is eveneens een bijzonder belangrijk instrument in de Russische muziek. Een knopaccordeon. Zijn naam ontleent hij aan de eerder genoemde balladen zanger Boyan. De huidige versie maakt grote indruk door zijn toonomvang en geraffineerde klankschakeringen. oorspronkelijk was het instrument veel kleiner en bezat veel minder knoppen en werd harmonie genoemd. Ook nu nog bestaat het oude type maar de Bayan voert de boventoon.

Balalaika

Wanneer en hoe de Balalaika werkelijk ontstaan is, is niet bekend. Pas door de activiteiten van Vasily Andreev, een bijzonder beroemd musicus, verschenen Russische folklore-instrumenten in de professionele orkesten. Hij ontwikkelde samen met de instrumentenbouwer Kalinov de Balalaika en gaf de Domra zijn huidige vorm. Andreev ontwikkelde een hele familie van orkestinstrumenten en richtte het eerste grote folkloreorkest op. Dit orkest werd wereldberoemd.